Ajankohtaista

13.12.2013 11.37

MPHL:n pääluottamusmiehet ovat huolissaan jäsentensä jaksamisesta

 Maanpuolustuksen Henkilökuntaliitto MPHL ry:n pääluottamusmiehet kokoontuivat 11. – 12.12.2013 pohtimaan mm. puolustusvoimauudistuksen tilannetta joukko-osastoissa ja sen vaikutuksia jäsenistöön. Paikalla oli 18 pääluottamusmiestä maavoimista, ilmavoimista, merivoimista sekä Pääesikunnan alaisista laitoksista.

Tunnelmat siviilihenkilöstön keskuudessa joukko-osastoissa ovat ankeat. Myös tulevat paikkakuntasiirrot puolustusvoimien sisällä aiheuttavat suurta huolta. Kahdella paikkakunnalla asuminen tuo erityisesti pienipalkkaisille naisille hankaluutta siirtyä.

Sellaiset siviilihenkilöt, joilla on esim. sairautta, mutta ei mahdollisuutta saada työkyvyttömyyseläkettä, ovat kaikkein pahimmassa pinteessä, koska he ovat joutuneet irtisanomisuhan alle ja heidän osaltaan uuden työpaikan saaminen on todella vaikeaa, jopa mahdotonta. Tunnelma joukko-osastoissa koetaan toteamalla ”Onko tämä kiitos pitkästä työurasta?”

Vuoden 2013 loppussa lakkautettavien joukko-osastojen henkilöstö koki, että tukipaketit eivät heille tuoneet juurikaan konkretiaa, koska heiltä lakkautuu joukko-osasto vuotta aiemmin kuin ”toisessa aallossa” lakkautettavien eli vuoden 2014 lakkautuvat joukko-osastot. Henkilöstö kokee myös kovana iskuna sen, että tiedotusvälineet julkaisevat tietoja, jonka mukaan puolustusvoimauudistus etenee hyvin ja että 80 % irtisanomisuhan alla olevista henkilöistä on päässyt sinne minne haluaakin. Tämä ei ihan pidä paikkansa. Siviilihenkiöstöä vähennetään uudistuksessa merkittävästi. Työnantajien puheenvuorot eivät tunnu mukavalta irtisanomisuhan alla oleville puolustusvoimien siviilihenkilöstön keskuudessa.

 Pääluottamusmiehet olivat erityisen huolissaan henkiöstön jaksamisesta.

Jokainen pääluottamusmies toi seminaarissa huolen siitä, että henkilöstön pahoinvointi ja uupumus ovat lisääntyneet. Mitä kaikkea tämä tarkoittaa henkilöstön perheissä, kun huoli työpaikasta tulee mukaan myös kotiin.

 Siviilihenkiöstö on kuitenkin varuskuntapaikkakunnilla itse aktiivisesti hakenut selviytymispolkuja tilanteihinsa. Osa on onnistunut saamaan työpaikan puolustusvoimien ulkopuolelta. Suurella osalla siviilihenkilöstöä ei vielä ole selviytymispolkua tiedossaan. Näissä tunnelmissa puolustusvoimien siviilihenkilöstö ottaa vastaan joulua 2013.

 Maanpuolustuksen Henkilökuntaliittoon kuuluu noin 3.100 jäsentä puolustus-hallinnosta, rajavartiolaitoksesta, Palkeet virastosta, Millog Oy:stä sekä Leijona Catering Oy:stä. MPHL ry kuuluu Palkansaajajärjestö Pardiaan ja STTK:n.                    

Lisätietoja antaa puheenjohtaja Marja-Leena Karekivi, gsm 040-729 5530


Palaa otsikoihin