Ajankohtaista

20.4.2017 10.10

Marja-Leena Karekivi: JOKAINEN IHMINEN ON LAULUN ARVOINEN


Reilua työelämää 100 vuotiaassa Suomessa

 M-L

Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Juhlavuoden teema on ”yhdessä”. Isänmaa on tärkeä asia meille kaikille. Sotiemme veteraanit ovat sen meille nykypolville merkittävin ponnistuksin lunastaneet. Tämä on hyvä maa elää ja tehdä työtä. Presidentti Urho Kekkosen sanoin. ”Tämä on hyvä maa, jonka puolesta kannattaa ponnistella.” Itsenäisen Suomen puolustusvoimat täyttää 100 vuotta ensi vuonna.

 

Olen toiminut Maanpuolustuksen Henkilökuntaliiton päätoimisena puheenjohtajana kohta 18 vuotta ja tätä järjestötyötä edelsi työskentely puolustusvoimien siviilivirassa 20 vuotta. Edustamani liitto täyttää tänä vuonna 70 vuotta ja liiton slogan on ”Yksilöllisesti yhdessä”.


Miten reiluus toteutuu työelämässä

Kun työ mitä teet, on kiinnostavaa ja koet olevasi tärkeä lenkki työyhteisösi ketjussa, olet tyytyväinen myös itseesi ja tuottavuutesi on korkealla tasolla. Nautit työstäsi ja työkaverisi ovat tärkeä osa sosiaalista elämääsi. Mitä paremmin selviät työtehtävistäsi, niin se näkyy myös nykyisen palkkausjärjestelmän mukaisesti henkilökohtaisessa osuudessasi eli näkyy myös palkassa. Todennäköisesti menet töihin aamulla innokkaana ja iloisena sekä täynnä energiaa. Elämä on ns. tältä osin kohdallaan. Luonnollisesti perheen hyvinvoinnilla on myös tärkeä rooli ihmisen onnellisuudessa ja varmasti tärkeämpi rooli kuin työllä, jos näitä kahta asiaa nyt ylipäätään voi laittaa minkäänlaiseen tärkeysjärjestykseen.

Mutta entäpä siinä tilanteessa, kun koet uhkan menettää työsi. Työelämä on tällä hetkellä niin suuressa murroksessa, että tätä työpaikan menettämisen uhkaa koetaan yhä useammin ja useammin. Yt-neuvottelut työpaikoilla ovat tätä päivää. Voiko näissä tilanteissa kukaan kokea reiluutta? Monikin kysyy, onko reilua, että vuosikymmenten työpanoksellani ei ollut merkitystä? Eikö työlläni ollut mitään tarkoitusta? Voin todeta, että eihän se reilua vaan ole. Kun yt-neuvotteluja käydään, ne toteutetaan lainsäädösten perusteella ja työnantaja huolehtii viimeistä piirtoa myöten, että näin myös tapahtuu. Mutta kuka näkee pienen ihmisen hädän noiden neuvottelujen aikana. Kun ihminen on menettämässä työnsä, joka on ollut tärkeä osa sosiaalista elämää, hän kokee syvää surua. Tuskan tunne on valtava. Voiko sellaista tuskaa edes käsitellä reiluuden nimissä? Vastaukseni on, että – ei.

Eteenpäin on eläväisen mieli

Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä. Se mikä ei tapa se vahvistaa. Opiskellen vaikkapa uutta alaa voi saada jopa parempia työntekemisen vaihtoehtoja. Tulevaisuus voi tuoda tuolloin myös mahdollisuuksia, joita ei aiemmin ole voinut aavistaakaan.

Tulevaisuuden työpaikat ovat todennäköisesti hyvin erilaisia kuin mihin nykyisin olemme tottuneet. Monellako ihmisellä tulevaisuudessa on enää sitä turvallista työpaikkaa, jossa työskennellään eläkeikään asti? Paljon ammatteja häipyy olemasta kokonaan, mutta myös aivan uusia ammatteja syntyy. Tänä päivänä jo viiden vuoden ikäiset lapset käsittelevät älykännyköitä ja tietokoneita tottuneesti. He ovat tottuneita tietotekniikkaan ennen kuin menevät kouluun ja oppivat lukemaan ja laskemaan. Kun nämä lapset tulevat aikuisikään ja ovat siirtymässä työelämään, ovat valmiudet aivan uskomattomat. Uskon, että tulevaisuus on työmarkkinoilla turvattu myös näille tuleville sukupolville. Toivottavasti reiluus on näillä tulevaisuuden työpaikoilla myös kunniassa.

Onnea Suomi

Vaikka työelämä on suuressa murroksessa, elämme hyvässä maassa. Suomalainen tuulipuku -kansa kohtaa varmaan jatkossakin sekä hyviä ja iloisia asioita, mutta varmaan myös odottamattomia murheita. Mutta tämä katajainen kansa on tottunut kestämään vaikeatkin ajat. Läpi on menty vaikka harmaan kiven. Eikä kaveria ole jätetty. Tämän 100 vuotiaan itsenäisen maan kansalaiset pärjäävät jatkossakin!

 

Marja-Leena Karekivi, Maanpuolustuksen Henkilökuntaliiton puheenjohtaja, Pardian hallituksen jäsen

 

 


Palaa otsikoihin