Ajankohtaista

18.12.2015 10.50

Leijona Catering polkee varuskuntaväen palkkoja ja keskittyy bisnekseen

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Maanpuolustuksen henkilökuntaliitto MPHL eivät niele Leijona Cateringin johdon aikeita alentaa rajusti osan henkilökuntansa palkkoja. Laki ei pakota palkanalennuksiin, vaikka yrityksen johto niin väittää, liitot sanovat.

- Yhtiön johto perustelee satojen eurojen palkanalennukset väitteellä, että yhtiöittämislaki velvoittaa toimimaan näin, mutta väite on kestämätön. Laki ei kiellä maksamasta sovellettavaa työehtosopimusta parempaa palkkaa. Myös suoja-ajan sopimus, toisin kuin yhtiön johto toteaa, jätti mahdollisuuden sopia muustakin kuin pelkän majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimuksen soveltamisesta, JHL ja MPHL vastaavat.

Liitot ovat sitä mieltä, että puolustusvoimien ruokahuollosta huolehtivasta yhtiöstä ollaan luomassa puhtaasti henkilöstöravintolaliiketoimintaan panostava yhtiö, jossa kriisiajan huoltovarmuuteen liittyvät näkökohdat jätetään huomiotta.

- On aivan eri asia muonittaa varusmiehet ja reserviläiset neljä kertaa päivässä kuin tehdä esim. lounasravintolassa yksittäisiä lounaita. Näitä töitä ei voida vertailla, koska ne eivät ole samanarvoisia, sanoo MPHL:n puheenjohtaja Marja-Leena Karekivi.

Leijona Cateringin johto on suureen ääneen kertonut, kuinka kilpailutilanne alalla on niin kova, että palkkoja täytyy laskea. JHL ja MPHL pitävät kuitenkin erittäin törkeänä sitä, että puolustusvoimista yhtiöön tulleen henkilöstön palkkoja aiotaan laskea niin, että heille maksetaan vähemmän kuin yhtiöön palkatuille uusille työntekijöille.

Puolustusvoimista siirtyneen henkilöstön vuosien kokemuksella asiakkaan ja toiminnan erityispiirteiden tuntemisesta ei näytä olevan merkitystä palkkatasoja määriteltäessä. Yhtiön väitteet siitä, että henkilöstöä kohdeltaisiin yhdenvertaisesti on täysin tuulesta temmattu, JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch sanoo.

Liitot vetoavat omistajaohjauksesta vastaavaan pääministeri Juha Sipilään sekä yhtiöittämishanketta aikanaan kiivaasti vastustaneeseen puolustusministeri Jussi Niinistöön.

- Hallituksessa olisi viimeinen hetki istua alas ja miettiä uudelleen, onko puolustusvoimien ruokkiminen vain bisnestä, vai onko turvallisuuspoliittisessa ympäristössä tapahtunut sellaista, jonka perusteella ei ole tarkoituksenmukaista päästää esimerkiksi venäläisomisteisia yhtiöitä kilpailemaan Suomen armeijan ruokkimisesta.

Pääasiassa puolustusvoimien ruokahuollosta huolehtiva, valtion omistajaohjauksessa oleva Leijona Catering Oy laskee ravintolahenkilökuntansa palkkoja vuoden 2016 alussa sadoilla euroilla. Palkanalennusten taustalla on Puolustusvoimien ruokahuollon yhtiöittämisvaiheessa solmitun, henkilöstön työehtoja koskevan suoja-ajan sopimuksen päättyminen ja yhtiön päätös siirtyä noudattamaan vain majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimusta.

Lisätietoja:
JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch, 040 728 9046
MPHL:n puheenjohtaja Marja-Leena Karekivi, 040 729 5530


Palaa otsikoihin