Ajankohtaista

9.9.2015 15.27

Hallituksen rajut leikkaukset tyrmistyttävät

Maan hallitus, pääministeri Juha Sipilän johdolla, esitteli tiistaina 8.9.2015 ne toimenpiteet, joilla se aikoo korjata Suomen kilpailukykyä yhteiskuntasopimus-neuvottelujen kariuduttua. Hallituksen toimenpidelistalla on mm. julkisen sektorin lomien leikkaaminen, sairausloman karenssi, arkipyhien siirto, ylitöiden ja sunnuntailisien leikkaaminen ja yksityisen sektorin työnantajien sosiaaliturvan alentaminen.

Hallitus on ilmoittanut toteuttavansa toimenpiteet pakottavalla lainsäädännöllä ilman, että työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa on mahdollisuus sopia alakohtaisesti toisin. Järkyttävää on, että hallitus pakottavalla lainsäädännöllä ohittaa vapaan sopimustoiminnan. Tämä tarkoittanee jatkossa sitä, että kolmikanta ja sopimisen yhteiskunta romutetaan. Hallituksen toimet ovat raju hyökkäys Suomen sopimisvapauteen perustuvaa mallia vastaan. Hallituksen giljotiini osuu erityisesti pieni- ja keskituloisiin, jotka ovat enemmistö julkisen sektorin työpaikoilla ja yksityisillä palvelualoilla.

Nykylainsäädännön mukaan työntekijän eduksi on säädetty minimiehdot, mutta työehtosopimuksissa on vapaasti voitu sopia myös paremmista ehdoista. Mikäli hallitus pitää tiukasti kiinni päätöksestään, se tarkoittaa, että paremmista ehdoista ei jatkossa VES/TES sopimuksilla voida sopia.

 Pääministeri Sipilä kertoi 8.9.2015 julkisuuteen, että

  •  julkisella sektorilla 38 lomapäivää supistuu 30 päivään
  • ylityökorvauksien %:t puolitetaan
  • sunnuntaikorvaukset pienennetään 100 %:sta 75 %
  • sairauspäiväkarenssissa ensimmäinen päivä on työntekijän vastuulla ja seuraavista 2 – 9 päivistä korvattaisiin jatkossa 80 %. Tämä muutos ei koske sairaanlapsen hoitoa
  • loppiainen ja helatorstai säädetään palkattomiksi vapaapäiviksi niin, ettei vuosittainen työaika lyhene
  • hallitus alentaa yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua 1,72 %
  • irtisanomistilanteissa muutosturvaa parannetaan siten, että yrityksissä, joissa on yli 20 työntekijää, on irtisanottavilla oikeus työllistymistä edistävään valmennukseen, joka vastaa vähintään yrityksen keskimääräisen kuukausipalkan hintaa. Työterveyshuolto jatkuisi 6 kuukautta työsopimuksen päättymisen jälkeen.

Järkytys on myös MPHL:n jäsenille suuri, koska juuri 1.1.2015 puolustusvoimauudistuksen toimenpitein puolustusvoimista vähennettiin 2100 tehtävää, jotka ovat pääosin siviilitehtäviä. Tämä tarkoittaa sitä, että puolustusvoimissa siviilitehtävissä on erittäin ohut organisaatio. Työtä tehdään jo äärirajoilla ja nyt päinvastoin pitäisi tehdä todella merkittäviä satsauksia jaksamiseen.

Ja mitä tekee maan hallitus? Leikkaa vuosilomat, leikkaa ylityö- ja sunnuntaikorvaukset, laatii sairaspäiväkarenssit, pidentää työaikaa määräämällä loppiaisen ja helatorstain palkattomiksi vapaapäiviksi.

Leijona Catering Oy on ilmoittanut järkyttävistä palkanalennuksista 1.1.2016 lukien puolustusvoimista yhtiöön siirtyneille henkilöille. Jos nyt maan hallituksen esittämät leikkaukset tulevat tähän päälle, niin kuinka henkilöstö sen jälkeen jaksaa työtään tehdä?

Tämä on uskomatonta ja vetää sanattomaksi. Järkyttävää! Kyllä muita keinoja valtion talouden tasapainottamiseksi olisi nyt maan hallituksen syytä nopeasti hakea.

 


Palaa otsikoihin